inloggen | bel voor meer informatie: +31 348 470 894

de cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer

 

De cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer, ook wel vakdiploma of getuigschrift vakbekwaamheid beroepsvervoer genoemd, heb je nodig als je als zelfstandig ondernemer in het vergunningsplichtige beroepsvervoer wilt gaan ondernemen, denk daarbij aan:

 

 • transport ondernemer
 • koerier
 • eigen rijder
 • zzp-er in transport

 

ondernemersdiploma vakdiploma vergunningBeroepsvervoer wil zeggen je tegen betaling vervoer doet van goederen voor derden met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer. Om dit vervoer te mogen doen moet je een vergunning hebben van de NIWO. Deze vergunning krijg je als je vakbekwaam, kredietwaardig en betrouwbaar bent.

Voor je van start gaat als zelfstandige in het beroepsvervoer, moet je in bezit zijn van een vergunning voor beroepsvervoer over de weg. Er is geen mogelijkheid voor een tijdelijke vergunning, ook niet als je bezig bent met je studie bijvoorbeeld. Je kunt pas met je transportbedrijf beginnen en beroepsvervoer verrichten als je over een vergunning beschikt en je kunt pas een vergunning aanvragen als je vakbekwaam, kredietwaardig en betrouwbaar bent.

 

 

 

Een zzper in het beroepsvervoer mag zich ook niet zomaar verhuren.

Een chauffeur die niet zelf in het bezit is van een vergunning mag zich niet verhuren in het beroepsvervoer en rijden met de vergunning van dat bedrijf. Een transportbedrijf in het beroepsvervoer mag alleen gebruik maken van chauffeurs die:

 • bij het bedrijf in loondienst zijn, aan te tonen met een verklaring van dienstbetrekking of
 • ingehuurd zijn via een uitzendbureau dat erkend is door de IVW voor het verhuren van chauffeurs.

 

Collegiale inleen
Er kan wel tijdelijk gebruik worden gemaakt van een chauffeur van een ander transportbedrijf (collegiale inleen), maar dan moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

 • het bedrijf dat de chauffeur ter beschikking stelt is in bezit van een (Euro-)vergunning en de chauffeur kan een verklaring van dienstbetrekking tonen;
 • de chauffeur wordt ter beschikking gesteld door het andere bedrijf zonder winstoogmerk en bij wijze van hulpbetoon;
 • de inleen vindt plaats voor beperkte tijd.

 

ZZPer met vergunning mag zich wel verhuren in het beroepsvervoer
een ZZPer mag zichzelf verhuren aan een ander transportbedrijf in het beroepsvervoer, maar dan moet de ZZPer wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • de ZZPer beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsvervoer over de weg;
 • de ZZPer beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease of huur zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn.
 • het (Euro-)vergunningbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van het transportbedrijf van de ZZPer.

 

 

Eigen Rijder

De term eigen rijder en zzp-er transport is uitgevonden om aan te geven dat je een zelfstandige transportondernemer bent in het beroepsvervoer met (meestal 1 auto, al dan niet in eigendom) en zonder personeel. Er is hier een belangrijk woord terug te vinden. Namelijk zelfstandige. Dat houdt in dat je een ondernemer bent en dus je als ondernemer moet gedragen, of te wel je hebt de verantwoordelijkheid over een onderneming. Je bent dus als eigen rijder geen werknemer meer!

Vaak wil de eigen rijder zich toch nog meer vergelijken met de werknemer dan de ondernemer. Veelal hoor je klagen dat eeneigen metselaar in de bouw zich gewoon kan verhuren en in de transportwereld kan dat niet zomaar. Je moet wel in je achterhoofd houden dat je een ondernemer (onderneming) bent en geen werknemer, dus moet je de regels voor de ondernemer (onderneming) volgen.

Om een metselonderneming te zijn moet je geen metseldiploma hebben. Om een transportonderneming te mogen zijn in het beroepsvervoer moet je een transportvergunning hebben. Zo is dat nu eenmaal. Dus als eigen metselaar in de metselwereld ben je eigenlijk een metselonderneming en die kan gewoon aan de slag. Maar als eigen rijder in het beroepsvervoer ben je een transportonderneming en die hebben een vergunning nodig.

 

Waarom het ondernemersdiploma goederenvervoer en de vergunning?ondernemersdiploma vakdiploma vergunning

Het vakdiploma beroepsvervoer voor eigen transportbedrijf is een van de eisen voor de vergunning. Je hebt een vergunning nodig volgens EU en Nationale wetgeving voor het goederenvervoer als je vervoer doet voor derden tegen betaling met een voertuig dat een laadvermogen heeft van meer dan 500 kilogram. Het maakt daarbij niet uit of het voertuig dat je inzet eigendom. lease of huur is.

Het vakdiploma voor eigen transportbedrijf - ook wel vakdiploma of getuigschrift vakbekwaamheid - heb je nodig als je als zelfstandig ondernemer in het beroepsvervoer wilt gaan ondernemen en is een van de drie eisen voor de vergunning. Dit geldt bijvoorbeeld voor de transportondernemer, zzp-er in het transport, koerier en zzp-er in het transport. Het vakdiploma beroepsvervoer is een van de drie eisen voor de NIWO eurovergunning. Je komt in aanmerking voor een Eurovergunning als je voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

 • Vakbekwaamheid: je toont dit aan met een erkend vakdiploma ondernemer beroepsvervoer.
 • Kredietwaardigheid: je toont aan over voldoende financiele middelen te beschikken voor een correcte start en voortgang van de onderneming.
 • Betrouwbaarheid: je toont dit aan met een integriteitsverklaring beroepsvervoer (verklaring van goed gedrag), die je via Justitie of de gemeente kunt aanvragen.

 

Wanneer je het ondernemersdiploma goederenvervoer(Getuigschrift Vakbekwaamheid) wilt behalen zijn er verschillende modules te volgen.

 • bedrijfsmanagement
 • personeelsmanagment
 • wegvervoer goederen
 • calculatie
 • finaniceel management

 

Voor meer informatie over de modules voor het ondernemersdiploma beroepsvervoer klik hier.

 

Mogelijkheden voor het volgen van de cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer

Om je voor te bereiden op het examen voor het ondernemersdiploma goederenvervoer eigen transportbedrijf kun je bij TLEC de cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer volgen. Je kunt de cursus boeken aanschaffen en dan met zelfstudie of e-learning aan de slag gaan. Maar je kunt ook een cursus beroepsvervoer volgen waarbij je in de klas les krijgt van ons team van docenten. Of je maakt de combinatie. Je begint met de zelfstudie en volgt daarna nog voor (bepaalde) modules les. Wij hebben met onze edities voor elk budget en studiewens een oplossing

TLEC heeft 3 cursus edities passend bij jouw budget en wensen:

1. Het pakket ECONOMY bevat digitale lesboeken, digitale naslagwerken/wetboeken en het online oefenen.

2. Het pakket COMFORT bevat digitale lesboeken, digitale naslagwerken/wetboeken en het online oefenen. Daarnaast heb je toegang tot onze video's en ondersteuning via e-mail en telefoon.

3. Het pakket PREMIUM bevat digitale lesboeken, digitale naslagwerken/wetboeken en het online oefenen, video's, ondersteuning, maar ook heb je er ook nog papieren les- en werkboeken erbij.

Elke van bovenstaande pakketten kan gekozen worden met of zonder lesdagen (voor 1 of meerdere modules). Kies je voor lesdagen dan kun je deze dagen vrij kiezen uit onze beschikbare planning. De lesdagen kun je ook kosteloos verplaatsen. De prijslijst voor de cursussen kun je hier vinden.

 

Wij verzorgen de klassikale cursus ondernemersdiploma goederenvervoer voor een eigen transportbedrijf Montfoort bij Utrecht. Je kunt via onze planning helemaal zelf kiezen welke modules je wanneer volgt en waar dat je die volgt. Zo kun je dus jouw agenda aanpassen op onze planning. Je mag met elke willekeurige module beginnen en de modules in elke willekeurige volgorde volgen. Je hoeft dus niet te wachten op het volgend cursusblok, maar kunt meteen instromen. Je lesdag keuze is gegarandeerd op onze locatie Montfoort-Utrecht zodra er 1 deelnemer is ingeschreven. Wij annuleren of verzetten je lesdag dus niet meer omdat er te weinig deelnemers zouden zijn op onze hoofdlocatie in Utrecht-Montfoort zodra er 1 deelnemer is ingeschreven. Op onze website staat altijd de meest recente beschikbare planning overzicht voor onze leslocatie.

In montfoort (bij utrecht) bieden wij de lesdagen in een hoge frequentie aan, heb je volgende week wat extra tijd, dan kun je waarschijnlijk nog snel inspringen. dit is vooral handig als je in een bepaald seizoen het wat rustiger hebt en je de vrijheid wil hebben om van dat seizoen maximaal te profiteren. Je hoeft immers niet lang te wachten tot die ene module weer eens voorbij komt.

Je kunt de boeken en/of cursusdagen bij ons in een compleet pakket aanschaffen, of per module bestellen. Bij bestellen per losse module kun je de kosten spreiden. Bij bestellen van complete pakket hebben we een korting in de prijs verwerkt. Kijk voor meer informatie bij onze cursusprijzen voor het ondernemersdiploma.

Het examen doe je bij het seb via het ccv-cbr. Vier van de zes examens zijn per computer, je kunt elke werkdag terecht op de computer examen locaties. Twee van de zes examens (financieel en calculatie) gaan nog met pen en papier, gemiddeld drie keer per maand. De examens doe je per module en kun je allemaal heel makkelijk zelf aanvragen en inplannen. Je hebt dus voor een groot deel zelf in de hand wanneer je jouw examen gaat doen. Mogelijk heb je al diplomas die je een vrijstelling opleveren voor bepaalde modules. Je kunt bij het examenbureua je diplomas laten controleren en zijn beslissen of je dan een vrijstelling kunt krijgen.